Manon Media Productions

image

AD Video

By /

ALGEMEEN DAGBLAD

DETAILS

Klant: AD

Dienst: Video

Link: www.ad.nl

OVER DE SAMENWERKING

De start van 2018 was voor mij de start bij een nieuwe opdrachtgever. Althans, een beetje nieuw. Want van de online redactie van het Brabants Dagblad maakte ik de switch naar de videoredactie van het Algemeen Dagblad (AD). Doel? Korte, krachtige (nieuws)video’s monteren voor AD.nl.

Editten

Mijn werk op de redactie ben ik begonnen als freelance videoverwerker, waarbij ik materiaal van collega’s, freelance camerajournalisten en derden monteerde tot een goede, pakkende video. Al snel ben ik ook de voorbereidende diensten gaan draaien. De voorbereider heeft als taak – hoe kan het ook anders – om de items voor te bereiden die vanuit het eigen videonetwerk gedraaid worden. Denk aan het maken van callsheets, interviews en afspraken maken etc. Als voorbereider weet je wat er speelt in het nieuws en houd je contact met de collega’s van online en print.

De Ochtend Show to go

Van het najaar 2018 tot najaar 2019 heb ik ook gewerkt in het team van De Ochtend Show to go. Een live talkshow die elke werkdag in de ochtend te zien is in de app en op de website van het AD en de zusterkranten. Als redacteur had ik de volgende taken: regelen en voorspreken van studiogasten, opzet van de interviews uitwerken, presentatoren informeren over de inhoud van de show, draaiboek maken en beeldredacteur aansturen.

Kortom, een afwisselende freelance-opdracht waar ik volop de ruimte heb gekregen voor zelfontwikkeling.


image

Dementievriendelijk.nl

By /

STICHTING ZET

DETAILS

Klant: Dementievriendelijk.nl / Stichting Zet

Dienst: Teksten, fotografie & coördinatie

OVER DE SAMENWERKING

LEEF! met dementie is een tijdschrift dat ik in 2016 heb opgezet voor de lustrumviering van Convivio. Deze zorgondernemer wilde een extraatje maken voor personeel en partners. Zo gezegd, zo gedaan, LEEF! was een feit. Stichting Zet Brabant en de PGraad hebben het magazine een jaar na de lancering overgenomen en uitgebreid. In november 2017 is de tweede editie van LEEF! met dementie gepresenteerd, tijdens de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie in Tilburg en in januari 2019 werd de derde editie verspreid.

Het magazine draait om het onderwerp dementie. Want vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken (één op de vijf Nederlanders krijgt dementie). Het tijdschrift is gevuld met persoonlijke verhalen, interviews en rubrieken over verenigingen en vrijetijdsbesteding, technologische ontwikkelingen en vrijwilligerswerk. Telkens een ander en uniek verhaal. In totaal zijn er 7.500 exemplaren gedrukt die gratis door de regio verspreid worden.

Hoofdredacteur

Bij beide edities van LEEF! met dementie heb ik coördinatie en hoofdredactie op mij genomen. Naast dat ik enkele (kortere) teksten en interviews schreef, verzorgde ik de eindredactie en het contact met opdrachtgever Stichting Zet Brabant. Wat viel er nog meer in mijn takenpakket? Het contact met de freelance tekstschrijvers en fotografen, het uitzetten van de losse foto- en schrijfopdrachten, de eindredactie en uiteraard het contact met de drukker en vormgever.


image

Brabants Dagblad

By /

BRABANTS DAGBLAD


DETAILS

Klant: Brabants Dagblad

Dienst: Teksten & video

Link: www.bd.nl

OVER DE SAMENWERKING

Het Brabants Dagblad was voor mij een oude bekende, want voordat ik er in mei 2015 als freelancer aan de slag ging, had ik er al eens stage gelopen. Binnen het Brabants Dagblad heb ik mij mogen ontwikkelen als een multimediale, accurate en vooral veelzijdige journalist en online redacteur.

Freelance functie

Als belangrijkste taak heb ik enkele jaren als freelance redacteur voor de online redactie gewerkt. In mei 2015 ben ik begonnen bij de Berichtendienst (korte nieuwsberichten van evenementen schrijven voor de website en krant) en daarna blijven hangen ter vervanging van een collega die met zwangerschapsverlof ging. Daarna ben ik er voor enkele dagen per week blijven hangen als online redacteur. Een brede functie met evenveel diverse taken: van het snelle nieuws tot achtergrondverhalen, van datajournalistiek tot socialmedia-redactie. In februari 2018 heb ik de switch gemaakt en ben ik aan de slag gegaan voor zusterkrant AD.

Een van de mooiste projecten waar ik voor het Brabants Dagblad aan heb gewerkt, moet toch wel Koningsdag 2017 zijn, waarbij de koninklijke familie een bezoek bracht aan Tilburg. In aanloop naar de dag toe hebben we een aantal projecten en blogs op de website gehad. Op de dag zelf was het hoogtepunt en heb ik van ‘s ochtends vroeg tot de late middag het liveblog bijgehouden.

Restaurantrecensent

Naast mijn online redactiewerk heb ik in 2016 een van de mooiste taken binnen de krant op mij genomen: het schrijven van restaurantrecensies voor de rubriek Over de Tong. Om de week ging ik uit eten in een restaurant in de regio van het Brabants Dagblad (van Tilburg tot Veghel en van Zaltbommel tot Boxtel) om ze te beoordelen. Mijn grote liefdes voor schrijven én lekker eten kwamen perfect samen in dit recensiewerk. Helaas stopte het recenseren in het najaar van 2016 toen de recensies van het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad samen werden gevoegd en voortaan door één recensent werden geschreven. Toch geniet ik nog graag na: want ik ben in die tijd veel te weten gekomen over de Brabantse horeca.

Stadsgezicht & bruidsparen

Tot slot heb ik ook nog teksten geschreven over jubilerende bruidsparen en voor het lokale BD-blog Stadsgezicht Tilburg.

Klik op een van onderstaande foto’s om het hele Stadsgezichtblog te lezen.


image

Fontys Hogeschool voor Journalistiek

By /

FONTYS HOGESCHOOL VOOR JOURNALISTIEK

DETAILS

Klant: Fontys Hogeschool voor Journalistiek

Dienst: Gastdocent

OVER DE SAMENWERKING

Voor een groep studenten van het project O&I geef ik sinds najaar 2019 een gastcollege. Ik vertel ze over mijn reis als ondernemer, hoe ik ben begonnen en van freelancer ben veranderd in ondernemer. Wat is het verschil eigenlijk? En hoe belangrijk is het hebben van een specialisme en de pitch van je verhaal Anderen moeten jouw verhaal immers willen doorvertellen. Bedenk anekdotes, voorbeelden en verhalen over jou en je werk. Zorg dat je eenvoud en herkenning oproept zodat de doelgroep vragen wil stellen.

Verder deel ik ook kennis en informatie over het regelen van je financiën als freelancer / ondernemers. Wat betaal je aan inkomstenbelasting? Hoe regel je de btw? Wat is de zorgverzekeringswet? En hoeveel ben je kwijt aan verzekeringen?


image

Rechtbankverslagen Pieter van Klinken

By /

RECHTBANKVERSLAGEN

DETAILS

Klant: Rechtverslaggeving i.o.v. Pieter van Klinken

Dienst: Teksten

OVER DE SAMENWERKING

‘Rechtbankverslaggeving is de basis van journalistiek’ wordt wel eens gekscherend gezegd. En dat klopt helemaal. Je maakt ingewikkelde materie namelijk begrijpelijk en leesbaar. Om te zorgen dat mijn journalistieke basis goed blijft, ben ik daarom in 2016 begonnen met rechtbankverslaggeving, in opdracht van Pieter van Klinken.

Pieter kende ik al via het Brabants Dagblad, waar we regelmatig contact hadden voor grote rechtszaken in de regio. Hij is fulltime rechtbankverslaggever voor meerdere grote media en heeft zo nu en dan een handje nodig als er meerdere zittingen tegelijk zijn. En daar kom ik in beeld.

Hoewel ik geen juridische of strafrechtelijke achtergrond heb, heeft strafrecht mij altijd getrokken. En hoe meer je er van af weet, hoe interessanter het wordt. Ik heb een mooie reeks artikelen geschreven die gepubliceerd zijn in onder andere de PZC, het Brabants Dagblad en BNdeStem. Hieronder vind je een selectie daarvan.